Sangka Hanya Sakit Tekak Biasa,Akhirnya Lelaki Ini Meninggal Dunia.Puncanya Amat Mengejutkan!

Sangka Hanya Sakit Tekak Biasa,Akhirnya Lelaki Ini Meninggal Dunia.Puncanya Amat Mengejutkan!

Seorang ahli perniaagaan yang mempunyai restoran, Antonio Martin-Melero, 37, maut selepas diserang penyakit laringitis iaitu penyakit yang berpunca daripada keradangan di bahagian tekak hingga menghilangkan suara.

loading...

Beliau yang ketika itu sedang menikmati percutian romantik bersama isterinya, Victoria, beranggapan sakit yang dialami adalah perkara biasa.

Percutian yang diadakan bagi menyambut ulang tahun isterinya bertukar satu peristiwa yang menyedihkan.

Selepas 48 jam menahan kesakitan, tiba-tiba Antonio sukar untuk bernafas lalu isterinya menelefon ambulan untuk memberikan rawatan kecemasan. Akan tetapi, dia tiba-tiba terkena serangan jantung dan meninggal dunia ketika sampai di hospital.

loading...

Ketika pemeriksaan dijalankan kepadanya, Antonio tidak pernah mempunyai sebarang masalah kesihatan sebelum ini.

Walau bagaimanapun, doktor mengesahkan beliau mengalami penyakit laringitis yang biasanya dialami oleh kanak-kanak yang belum imun terhadap beberapa bakteria.

Salah seorang doktor hairan penyakit ini menjadi penyebab kematian kerana laringitis tidak pernah menyerang golongan dewasa.

loading...

Menurut isterinya, 27,” Dia seorang lelaki yang sangat baik, berkarisma, dan juga agak nakal tetapi seluruh kehidupannya adalah untuk keluarga dan perniagaan. Dia bekerja keras untuk menjadikan semua dalam keadaan baik.”Sangka Hanya Sakit Tekak Biasa,Akhirnya Lelaki Ini Meninggal Dunia.Puncanya Amat Mengejutkan

Menceritakan kembali detik hitam itu, pada awalnya Antonio sekadar mahu berjumpa doktor. Tetapi, keadaannya bertambah teruk lalu menghubungi ambulan supaya rawatan kecemasan dapat diberikan.

Isterinya menambah, ramai orang termasuk dirinya sedih dengan pemergian Antonio. Hal ini demikian, Antonio seorang yang menjaga kesihatan dan tidak mempunyai sebarang penyakit.

Seorang paramedik, Tracey Gritt, memberitahu, dia bersama teman sekerja kecewa kerana gagal menyalamatkan Antonio.

Tambah Tracey, tekanan oksigen Antonio pada waktu itu amat rendah. Wajahnya pucat dan boleh lihat dia sukar untuk bernafas.

Apa itu laringitis?

Laringitis ialah kesakitan yang berlaku akibat keradangan di bahagian kotak suara. Sakit ini biasanya tidak memerlukan rawatan doktor dan boleh hilang dengan sendirinya.

Bagi menghindari sakit ini, anda dinasihati meminum air suam dengan banyak. Anda juga boleh berkumur dengan air suam dicampur dengan garam. Elakkan minuman alkohol dan mempunyai kafein kerana minuman ini boleh menyebabkan hidrasi.

Jika tiada perubahan atau semakin teruk, anda perlulah berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan rawatan.

Jika anda suka dengan kisah ini. Sila berikan sokongan dengan KONGSI bersama rakan anda supaya kami dapat terus berusaha menyediakan kandungan berkualiti buat tatapan komuniti semua. Ribuan Terima Kasih.

Kredit :Era Baruvia suramedia

 

.

Penting !!! Ramai Orang Islam Tak Tahu Pasal Ni ! Hukum Suami Cium Jenazah Isteri

Apakah hukum si suami memberi ciuman kepada si isteri ketika saat akhir si isteri dikafankan? Maksud saya, selesai si mati dimandikan dan dikafan, hanya tinggal muka sahaja belum dikafankan kerana memberi peluang kepada anak si mati memberi ciuman terakhir.

ABDULLAH,
Ciuman mempunyai maksud kasih sayang atau tanda hormat. Oleh itu tidak mengapa mencium jenazah selagi mana jenazah itu adalah mahramnya dan antara suami terhadap jenazah isteri atau sebaliknya.

Sepakat ulama bahawa wuduk jenazah tidak terbatal kerana terangkatnya taklif kepada jenazah.
Ciuman kepada jenazah sering dilakukan Rasulullah yang diriwayatkan Saidatina Aisyah RA; “Bahawa aku melihat Rasulullah mencium Uthman bin Maz’un apabila beliau meninggal dan aku melihat linangan air mata baginda.” (Hadis Riwayat Abu Daud)

Tidak digalakkan memberikan ciuman berulang-ulang kali. Larangan seperti ini biasanya dirujuk kepada budaya masyarakat melayu.

 

Jika ingin melakukan, biarkan penuh dengan adab dan sopan. Bukan menjadi tontonan orang ramai yang menziarahi jenazah.

Mungkin boleh memberikan ciuman terakhir ketika jenazah masih di rumah dalam keadaan yang tidak menjadi tontonan.

Tidak sopan dalam kalangan orang ramai yang sibuk menguruskan jenazah, kelihatan isteri memberikan ciuman terakhir kepada jenazah suami. Bukan sahaja jenazah, pasangan suami isteri juga tidak sopan apabila berciuman dihadapan orang ramai.

 

Sumber: NasihatUstaz.my

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *