Punyalah Banyak Khasiat Halba, Eloklah Kaum Wanita Simpan Stok 1 Kilo Di Dapur!

Punyalah Banyak Khasiat Halba, Eloklah Kaum Wanita Simpan Stok 1 Kilo Di Dapur!

Baru-baru ini viral sekejap tentang petua kurus guna khasiat halba, nak dijadikan cerita sampai ramai yang sanggup post gambar air rendaman halba di media sosial sebab nak kongsi kesan dan betapa bagusnya khasiat halba. Bagi anda yang belum tahu kelebihan air rendaman halba, jemput baca perkongsian info daripada Zaimah Zakaria ini…

loading...

Rasulullah saw bersabda:

‘Sekiranya umatku tahu akan kelebihan Halba nescaya mereka sanggup tukarkannya dengan sebanyak timbangan emas ? ‘
Sila baca dan sebarkan. Tak perlulah berbelanja lebih sedangkan ubat yang murah, berkesan dan mudah digunakan boleh didapati dengan mudah di kedai mamak sahaja.
Rasulullah saw bersabda:

‘Sekiranya umatku tahu akan kelebihan Halba nescaya mereka sanggup tukarkannya dengan sebanyak timbangan emas ‘(Books of Sufi Healing m.s.58)
Pada suatu hari Rasulullah saw menziarahi sahabat Saad bin Abi Waqqas yang sedang sakit. Rasulullah saw menyuruh dipanggil tabib. Al Harith Ibn Qaldah datang merawat Saad bin Abu Waqqas. Beliau mengesyorkan agar Saad makan Halba dan Korma Ajwa’. Dengan izin Allah Saad pun sembuh dari sakitnya.

loading...

Rasulullah saw kemudiannya bersabda:
‘Gunakanlah Halba sebagai ubat'( Qamus Al-Tibb ? Ahad Qodamah-Mesir)

KEGUNAAN Halba

1. Diminum sebagai teh untuk

loading...

– Melancarkan haid

– Menghilangkan kembung,sebu dan senak

– Pencuci perut

loading...

– Menguatkan jantung

– Menghilangkan lender tekak

– Melegakan sakit kepala/ migraine

loading...

– Membuang angin

– Menyembuhkan buasir

– Senggugut

– Merangsang rahim

– Kegemukan

– Kurang berat badan

– Mengawal kencing manis

– Radang kulit dan Bisul

2. Teh Halba + Madu

– Kurangkan ketagihan rokok dan dadah
– Anemia
3. Untuk anak-anak yang baligh

– kecergasan
– kekuatan badan
– Tumbesaran

4. Untuk ibu menyusu

– Banyakkan air susu

5. Halba juga adalah ramuan tradisi menambahkan nafsu lelaki dan wanita.

Memanaskan buah pinggang dan organ pembiakan. Menjadi amalan kuno tabib China untuk rawatan mati pucuk. Halba merupakan antara ubatan yang tertua di dunia dan digunakan oleh Al-Abqirad ( Hippocrates) iaitu bapa perubatan Yunani.
Di Terengganu halba adalah salah satu ramuan dalam adunan nasi dagang.

MANA NAK DAPAT Halba

Halba boleh dibeli di kedai mamak atau dah di pek secara komersil dipasaraya.
Juga dikenali sebagai Kelabet. Halba berfungsi mengubah rasa makanan utama seperti kari dan sayur. Digunakan juga untuk membuat kuih. Dikenali sebagai;

Cina: Hu Lu Ba
Inggeris : Fenugreek (Trigonella foenum-graecum L.)
Tamil : Vendayam
Boleh digunakan untuk masak asam pedas cara org Melaka. Juga utk stamina, kecergasan dan utk menstabilkan gula dlm darah, sesiapa yg ada masalah diabetis boleh juga cara ni.

Cara-caranya:

Goreng halba tanpa minyak – jgn plak sampai hangus. Masukkan dalam bekas. Campurkan air panas, biarkan sehingga suam-suam kuku dan bolehlah diminum . Jika diamalkan selalu, Insya-allah dpt membantu. (Daripada minum Coke yang takde khasiat)

sumber: limaumanis
.

Lambat Datang Ke Hospital. Bila Sampai Je Terkejut Bila Ayah Bagitau “SESUATU”

Mak sakit duduk di wad hospital. Aku jaga mak waktu malam, ayah akan jaga mak mula pagi sebab aku kena pergi kerja. Pagi tu, ayah lambat sampai. Baru nak call ayah muncul dan kami terkejut bila ayah bagitau “sesuatu”. Seram la pulak. Jom baca dan kongsikan. Semoga jadi iktibar.

AYAH SAMPAI LAMBAT

EMPAT tahun lalu, sepanjang aku menjaga arwah mak aku di sebuah hospital pakar, Alhamdulillah tiada apa-apa gangguan. Cuma pada waktu itu arwah ayah aku saja yang kena kacau. Kisahnya begini.

 

Aku menjaga arwah mak aku di sebelah malam. Kemudian bila pagi, arwah ayah aku pula yang menjaganya. Jadi, satu pagi ini bila aku dah bersiap-siap nak pergi kerja dan waktu sudah menunjukkan jam 8 pagi. Aku tunggu manalah ayah aku ini tak sampai-sampai lagi. Kebiasaannya jam 7 pagi lebih ayah dah sampai.

10 minit kemudian, barulah ayah sampai dengan muka yang agak cemas. Ayah ceritakan apa yang telah berlaku kepada dirinya yang menyebabkan dia ‘lewat’.

AYAH “SESAT” DALAM HOSPITAL?

Kata ayah, dia sebenarnya sudah sampai. Sewaktu dia keluar dari lif, dia berjalan menuju ke wad mak. Bila dia jengah ke wad, dia terkejut sebab dia nampak suasana office dan jururawat-jururawat sedang buat kerja. Ayah tak puas hati, dia pusing lagi pergi ke wad lain pun sama juga.

Setelah puas berjalan dan berfikir, akhirnya ayah pergi semula ke lif. Agak lama juga dia berdiri di lif dan pastikan betul-betul yang dia tidak tersilap tingkat. Bila tengok nombor tingkat di lif itu, memang betul. Jadi dia pun perlahan-lahan berjalan semula ke arah wad di mana mak aku ditempatkan.

Alhamdulillah, suasana ‘office’ tadi sudah lenyap dan barulah dia nampak kitorang semua dan pesakit lain yang berada dalam wad itu.

JURURAWAT PUN BANYAK YANG DAH TERKENA

Kisah itu kemudian dipanjangkan sehingga sampai ke pengetahuan jururawat di situ. Salah seorang jururawat yang rapat dengan mak aku cerita yang diorang juga selalu kena kacau.

Sudahlah pergi tempat punch card berdepan dengan bilik mayat. Bila nak punch card, kena pergi berdua. Seorang tukang punch, seornag lagi tukang perhati bilik mayat.

JURURAWAT KENA “TEPUK”

Bila bertugas syif malam, semasa duduk di kaunter biasanya dua orang juga yang menjaga kaunter di luar wad. Salah seorang jururawat ini akan tidur sekejap, manakala yang seorang lagi berjaga di kaunter.

Semasa sedang berjaga di kaunter, tiba-tiba belakang badan jururawat ini kena tepuk. Bila ditoleh ke belakang, dia nampak member dia sedang lena tidur.

Menurut jururawat berkenaan, pernah berlaku ada ‘makhluk’ mengamuk di bilik mayat. Tak tahulah, mungkin mayat-mayat itu agaknya. Disebabkan takut kes-kes mengamuk itu, maka pihak hospital akan buat bacaan yassin di bilik mayat itu sebulan sekali.

DIKACAU DI TOILET

Aku sendiri pun sekarang ni buat check up di hospital itu. Pernah sekali bila aku masuk toilet, aku dengar dalam toilet sebelah dan di kawasan sinki berbunyi-bunyi seperti ada orang. Sedangkan pada waktu itu hanya aku seorang sahaja.

Aku sangat pasti sebab semasa masuk ke toilet itu, bila nak tolak pintu, engsel pintu itu akan berbunyi. Tetapi semasa aku berada di dalam toilet, aku tidak dengar sebarang bunyi pintu ditolak. Tahu-tahu saja ada suara budak-budak dan bunyi seperti ada orang yang menggunakan toilet tersebut.

HOSPITAL SERAM DI JOHOR BAHRU PULA…

Kisah kedua ini berlaku pada kawan aku semasa belajar di UiTM dulu. Dia kena buat praktikal di hospital swasta di Johor Bahru.

Suatu hari dia pergi ke toilet nak memerut. Pintu toilet itu pula jenis yang tak panjang. Kalau lalu tepi, boleh nampak kaki. Orang dari luar pun boleh jengah siapa di dalam jika berbaring di lantai itu. Siapa yang sanggup nak menjengah tu??

Berbalik kepada cerita kawan aku itu, semasa dia sedang memerut, tiba-tiba pintu toilet yang dia masuk itu diketuk bertalu-talu. Dia pun apa lagi, memang anginlah. Yelah, tengah memerut tiba-tiba ada gangguan memang potong stim. Dia pun menjerit dan marah orang yang mengetuk pintu tad dan dia ada mention nama geng dia yang sama-sama praktikal di hospital itu supaya jangan ganggu dia.

Tetapi ketukan itu tidak berhenti. Kemudian kawan saya ternampak di bawah pintu itu ada lembaga yang memakai kain berbunga-bunga labuh menyapu lantai. Selepas itu barulah senyap.

Bila dah selesai melepaskan hajat, dia pergi cari member dia kononnya nak marah .Tetapi bila dia tengok baju yang member dia pakai, terus tak jadi nak marah sebab corak dan warna memang berbeza dengan apa yang dia nampak dalam toilet itu.

Nak kata orang lain tak logik sebab tak ada orang nak buat kerja gila pergi mengacau orang tengah membuang dalam toilet. Malah pada ketika itu, ada dua atau tiga lagi bilik toilet yang kosong.

 

 

Sumber: Saya Luv Islam

.

Mahu Perbaiki Diri, Neelofa Cadang Buka Pusat Tahfiz

MAHU fokus memperbaiki akidah dan akhlaknya sebagai seorang Muslim, siapa sangka wanita semuda ini memasang hasrat untuk menyumbang semula kepada umat Islam yang lain agar kehidupan mereka juga terbela.

Usahawan dan pengacara terkenal, Noor Neelofa Mohd Noor atau Neelofa yang telah menyimpan hasrat untuk membuka pusat pengajian Al-Quran satu hari nanti.

“Saya pasti, ibu dan bapa saya juga mempunyai impian sama. Saya juga dari dahulu memang sudah merancang sedikit demi sedikit untuk merealisasikan hasrat itu,” katanya dipetik daripada mStar Online.

Bagaimanapun, usahawan berjaya itu terlebih dahulu mahu memeperbaiki dirinya sebelum melaksanakan hasrat yang sudah lama tersimpan itu.

“Tapi biasalah, saya mahu memperbaiki diri ke arah yang lebih baik sebelum saya menunaikan impian itu. Doakan saya semoga urusan itu dipermudah,”tambahnya lagi.

Dalam perkembangan baharu, Neelofa, 28, yang popular menerusi drama berantai Suri Hati Mr. Pilot itu mahu memberi lebih fokus kepada perniagaan tudung Naelofar Hijab serta komitmennya sebagai Pengarah Bebas Bukan Eksekutif AirAsia.

Walaupun semakin sibuk dengan urusan perniagaan dan jawatan yang baru disandangnya itu, wanita kelahiran negeri Kelantan itu masih akan meneruskan lagi aktiviti seninya.

“Tahun ini fokus perniagaan dan bidang seni mcm biasa. Saya ada tanggungjawab di Air Asia dan perancangan untuk perniaagn Neelofa hijab 2018 yang memerlukan komitmen yang tinggi,”ujarnya.

Tambahnya juga, dia turut tidak akan menolak jika ada mana-mana tawaran yang datang agar dapat menambah pengalaman dan mengasah lagi bakatnya sebagai penggiat seni. – MYNEWSHUB.CC/AH

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *