Kalau Nak Tahu Ni Salah Satu Ubat Bagi Merawat Minor Stroke..cepat Jom Buat Sekarang

Kalau Nak Tahu Ni Salah Satu Ubat Bagi Merawat Minor Stroke..cepat Jom Buat Sekarang

Kita sendiri takkan jangka jika tiba-tiba diserang minor strok. Amalan pemakanan yang tidak sihat antara punca terjadinya darah tinggi, kencing manis dan pelbagai lagi penyebab lagi yang mengundang masalah strok.

loading...

Sebenarnya jika suami atau ahli keluarga lain terkena strok secara tiba-tiba, anda boleh usahakan lakukan cara ini. Cuba lakukan cara ini untuk meregangkan semula urat saraf yang terkejut.

Usahakan sesuatu bukankah lebih baik daripada tidak melakukan apa-apa. Anda kena cuba petua ini.

Bahan-Bahan:

loading...

Ketulan ais
Garam kasar

1. Masukkan air dalam sebuah bekas air besar atau besen besar, dalam anggaran buku lali kaki.

2. Letakkan air yang banyak.

loading...

3. Masukkan 2 hingga 3 genggam garam kasar dan kacau.

4. Kemudian masukkan kaki kiri dahulu dan dalam 10 saat baru masukkan pula kaki kanan.

5. Kalau rasa sejuk sangat, keluarkan kaki dan masukkan semula.

6. Rendam kaki sampai air cair (sekitar 30 hingga 40 minit).

7. Apabila selesai buangkan air seperti biasa.

8. Buat dua minggu sekali dan disyorkan dilakukan selepas maghrib kerana ketika ini saraf dalam keadaan relaks.

9. Urat saraf yang terkejut insyaallah akan pulih.

Punca Serangan Stroke

Terdapat banyak faktor yang mengundang kepada serangan stroke berlaku. Antara penyebabnya adalah tekanan darah tinggi, bacaan kolesterol, penyakit kencing manis atau diabetes, habit merokok (jika ada), degupan jantung, berat badan, senaman harian dan sejarah keluarga.

Faktor yang menjadi punca stroke termasuklah – bacaan kolesterol yang terlalu tinggi melebihi 240. Diabetes atau kencing manis juga boleh menyebabkan stroke.

Darah Tinggi Punca Stroke

Salur darah ke otak yang menjadi sempit dan seterusnya tertutup disebabkan tekanan darah tinggi menjadi penyebab masalah strok. Pemakanan yang tidak sihat dengan lemak yang banyak disertai kolesterol yang tinggi adalah penyebabnya.

Jika salur darah yang sempit itu berlaku pada salurdarah di bahagian otak, maka besar kemungkinan stroke akan menyerang pada bila-bila masa.

Jadi kita kenalah amalkan gaya hidup sihat supaya jantung dipam dengan baik dan darah berjalan lancar. Paling penting sekali jagalah pemakanan kita. Lemak dan makanan kolesterol tu kurang-kurangkanlah ya.

Sumber; BuletinMedia via pastiheboh

.

 

Penting !!! Ramai Orang Islam Tak Tahu Pasal Ni ! Hukum Suami Cium Jenazah Isteri

Apakah hukum si suami memberi ciuman kepada si isteri ketika saat akhir si isteri dikafankan? Maksud saya, selesai si mati dimandikan dan dikafan, hanya tinggal muka sahaja belum dikafankan kerana memberi peluang kepada anak si mati memberi ciuman terakhir.

ABDULLAH,
Ciuman mempunyai maksud kasih sayang atau tanda hormat. Oleh itu tidak mengapa mencium jenazah selagi mana jenazah itu adalah mahramnya dan antara suami terhadap jenazah isteri atau sebaliknya.

Sepakat ulama bahawa wuduk jenazah tidak terbatal kerana terangkatnya taklif kepada jenazah.
Ciuman kepada jenazah sering dilakukan Rasulullah yang diriwayatkan Saidatina Aisyah RA; “Bahawa aku melihat Rasulullah mencium Uthman bin Maz’un apabila beliau meninggal dan aku melihat linangan air mata baginda.” (Hadis Riwayat Abu Daud)

Tidak digalakkan memberikan ciuman berulang-ulang kali. Larangan seperti ini biasanya dirujuk kepada budaya masyarakat melayu.

 

Jika ingin melakukan, biarkan penuh dengan adab dan sopan. Bukan menjadi tontonan orang ramai yang menziarahi jenazah.

Mungkin boleh memberikan ciuman terakhir ketika jenazah masih di rumah dalam keadaan yang tidak menjadi tontonan.

Tidak sopan dalam kalangan orang ramai yang sibuk menguruskan jenazah, kelihatan isteri memberikan ciuman terakhir kepada jenazah suami. Bukan sahaja jenazah, pasangan suami isteri juga tidak sopan apabila berciuman dihadapan orang ramai.

 

Sumber: NasihatUstaz.my

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *