Adakah Wajib Memakai Tudung Ketika Membaca Al-quran Di Rumah? Inilah Penjelasan Yang Ramai Tidak Tahu.

Adakah Wajib Memakai Tudung Ketika Membaca Al-quran Di Rumah? Inilah Penjelasan Yang Ramai Tidak Tahu.

Soalan: ustaz, ketika membaca al-Quran di rumah, adakah wajib kami orang perempuan menutup kepala. Adakah berdosa jika baca al-Quran dengan nampak rambut?

loading...

Jawapan:

Ketika membaca al-Quran dituntut memakai pakaian yang bersopan, berada di tempat yang elok dan dalam kedudukan yang elok, sesuai dengan ketinggian al-Quran. Namun tidaklah wajib menutup aurat dengan penuh sebagaimana ketika berada di luar rumah(1). Wanita yang membaca al-Quran dalam rumah tidak wajib menutup kepalanya (yakni memakai tudung). Syeikh ‘Atiyah Saqar dalam fatwanya menyebutkan; “Diharuskan/dibolehkan seorang wanita membaca al-Quran dengan kepala terdedah atau dengan berpakaian yang biasa di pakai dalam rumah, asalkan tidak ada lelaki ajnabi yang melihatnya. Namun yang terbaik ialah dia memakai pakaian yang menutup aurat dengan sempurna, berwudhuk dan mengadap ke arah kiblat, supaya bertambah pahalanya”.

loading...

Wallahu a’lam.

Rujukan; Fatawa Dar al-Iftak, Mesir; 8/419 (Syeikh ‘Atiyah as-Saqar, Mei 1997).

Nota;

loading...

(1) Aurat wanita ketika bersendirian ialah; antara pusat dan lutut, yakni ketika bersendirian dibolehkan dia mendedahkan tubuhnya kecuali kawasan antara pusat dan lutut; wajib ditutup, tidak boleh didedahkan sekalipun bersendirian (Hasyiyah al-Bujairmi, 1/449).

sumber : karteldakwah

.

Ramai Yang Tak Tahu dan Salah Faham! Adakah benar bahawa suami menanggung dosa isteri? Inilah Penjelasannya

Apabila persetujuan kabul dituturkan, tanggungjawab suami adalah kepada isterinya. Semua isteri, suami wajib tahu. Walaupun isteri tidak melakukan doa, suami diminta bertanggungjawab.

Tidak seperti kes ketika suami tidak berdoa maka isterinya tidak bertanggungjawab kemudian di mahkamah Pencipta.

Dalam hal ini bukan kerana dosa isteri ditanggung oleh suami tetapi suami bertanggung jawab atas moral isterinya. Mesti mendidiknya untuk menjadi seorang wanita yang mematuhi peraturan Tuhan. Suami diwajibkan untuk mengingatkan isteri apabila isteri membuat kesilapan dalam Syariat atau kesilapan yang membahayakan orang lain.

Jadi, dosa suami adalah apabila dia tidak mengingatkan isterinya dalam melaksanakan perintah Tuhan. Jangan mengingatkan isteri untuk menjauhkan larangan Allah. Atau tidak mendidik isteri dengan baik dalam

Oleh kerana itu wajib bagi suami untuk mempelajari ilmu

lebih dalam dan mengajar serta mengajak isterinya untuk lebih mendekatkan diri kepada sang Pencipta.

Wajib bagi suami untuk memahami tugasnya sebagai pemimpin rumah tangga yang perlu mendidik isterinya seperti Rasulullah mendidik isteri-isterinya dengan penuh kasih, kesabaran, dan pengertian.

Ia juga wajib baginya mendidik anak-anaknya menjadi mulia. Menjadi tentara Tuhan yang tegas yang berjuang tanpa henti mempertahankan nya.

“Seseorang tidak akan menanggung dosa orang lain”. Dosa suami hanya apabila dia tidak mendidik, mengingatkan dan memberi amaran kepada isterinya. Apabila ia dilakukan maka apabila isteri masih bermaksiat dan tidak mematuhi suaminya maka dosa itu ditanggung oleh isteri itu sendiri.

Begitu juga isteri yang harus mematuhi perintah-perintah yang sesuai dengan shari’ah. Perintah syubhat tidak wajib. Bahkan si isteri pun perlu bijak membezakan mana komando suami yang sesuai syariat, mana yang syubhat, dan mana yang bahkan melanggar syari’at.

Untuk itu, suami dan isteri hendaklah mengingatkan antara satu sama lain dari segi berkongsi pengetahuan. Lebih baik jika dalam keluarga ada masa yang khusus bersama untuk mempelajari sains Islam.

Mengadakan majlis taklim keluarga merupakan salah satu ciri keluarga idaman yang In Shaa Allah akan membawa lebih banyak keberkatan mengukuhkan sakinah, mawaddah dan warohmah bukan hanya bagi suami dan isteri tetapi juga bagi anak anak yang akan menjadi penyejuk mata.

Maka makna perkataan kabul bermakna saya menerima tanggungjawab untuk mendidik, mengingatkan, dan memberi peringatan kepada Allah.

Jika itu tidak dilakukan maka dosanya suami pun ikut mempertanggungjawabkannya dihadapan Allah dan begitu pula dengan calon anak-anak kelak yang berada dibawah komander seorang lelaki dengan gelaran suami.

Bagi isteri terus belajar

Allah walaupun tidak semestinya mengajar suami. Ilmu

boleh didapati melalui banyak media seperti halnya mendatangi majlis taklim, membaca buku, atau sekadar menonton acara dakwah di televisyen.

Wallahua’lam bishawab.

Sumber: islamidia.com via karteldakwah

.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *