MOHON SEBARKAN! CUBA LIHAT ADAKAH ANDA MEMPUNYAI LUBANG DI ATAS TELINGA, TERNYATA INILAH ERTINYA…

Mohon Sebarkan! CUBA Lihat ADAKAH ANDA MEMPUNYAI Lubang di Atas Telinga, Ternyata Inilah Artinya…

Pernahkah anda melihat lubang kecil di telinga yang muncul secara alami bukan karean ditindik.
Jika Anda memilikinya, itu dinamakan preauricular sinus.
Dilansir Metro.co.uk, Selasa (21/11/2016), hanya saja tak banyal populasi manusia yang lahir dengan kondisi telinga seperti itu.

loading...

Bahkan di Inggris, kurang dari satu persen orang memilikinya dan di beberapa belahan dunia, frekuensinya lebih tinggi antara 1 hingga 10 persen.
Sederhananya, lubang di atas telinga ini terjadi karena malformasi dari lesung telinga luar akibat permukaan kulit dan tulang rawan telinga bertemu.

Namun, di beberapa daerah, kondisi tersebut kerap dikatikan dengan unsur mistis.

Seperti di Ethiopia yang menilai pemilik telinga tersebut akan memiliki keberuntungan.

loading...

Sementara itu, Sinus preauricular ini, secara teknis, termasuk cacat lahir keturunan yang pertama kali didokumentasikan oleh seorang ilmuwan bernama Van Heusinger pada 1864.

Biasanya lubang ini hanya ditemukan di satu sisi telinga. Walaupun sekitar 50 persen orang memiliki lubang di kedua telinga.

Menurut Business Insider, salah satu ahli biologi evolusi, Neil Shubin, mengatakan lubang ini bisa menjadi “sisa-sisa evolusi dari insang ikan.”

loading...

Tetapi jika Anda merupakan bagian dari satu persen populasi dunia yang memiliki lubang telinga ini, tak perlu dikhawatirkan.

Sebab lubang ini cenderung tidak menimbulkan masalah.

Yang paling mungkin terjadi adalah risiko terinfeksi dan Anda bisa dengan mudah mengobatinya dengan antibiotik.

Namun, kadang-kadang operasi diperlukan untuk menghilangkan sinus. (Muhamad Edward)

SAYA KENAL ALIF BA TA MASA UMUR 30 TAHUN-MIZZ NINA
Saya Kenal Alif Ba Ta Masa Umur 30 Tahun-Mizz Nina

 

Siapa yang tak kenal dengan Mizz Nina. Dialah dulu seorang penyanyi terkenal dengan pelbagai jenis lagu dan mempunyai ramai peminat. Mizz Nina yang sekarang merupakan isteri kepada komposer terkenal Noh Salleh menyatakan, dia melalui kehidupan sesuai dengan segala takdir yang di atur oleh Allah.

Sebelum ini Mizz Nina berkongsi bahawa dirinya terlalu asyik dengan muzik dan punya imej seksi  ala penyanyi barat. Setelah menikahi Nos Salleh, dia di tanya oleh orang tuanya adakah mereka suami isteri mahu mengerjakan ibdah haji. Asalnya Mizz Nina teragak-agak untuk ke Makkah apatah lagi untuk melakukan ibadah yang sangat besar itu. Kerana menurut Mizz Nina dia bimbang jika pulang dari mengerjakan Haji, dia masih seperti dulu dan tiada perubahan yang lebih baik berlaku.

Kata Mizz Nina, kecil hatinya yang dalam tidak mahu melepaskan peluang yang baik itu. Dia banyak berserah kepada Tuhan sebelum dan selepas melakukan ibadah. Ternyata seruan untuk mengerjakan haji itu telah mengubah hidupnya. setelah pulang dari Makkah, dia sudah berhijrah dan telah mengenakan tudung sepenuhnya. Mizz Nina juga mula meninggalkan dunia nyanyiannya dan banyak mendekati program dakwah.

Pesan Mizz Nina jika mahu berubah jangan mudah untuk putus asa dan malu. Sebagai contoh, katanya dia mula kenal alif ba ta bila usia menganjak 30 tahun. Sekarang dengan usianya 37 tahun, semuanya bertambah baik.

Respect Mizz Nina !

==SALINGAN==

Shazrina binti Azman atau lebih dikenali sebagai Mizz Nina (lahir 1 Julai 1980) merupakan penyanyi, penulis lagu, pereka fesyen,ahli perniagaan dan usahawan Malaysia.

Beliau adalah salah seorang daripada anggota kumpulan Teh Tarik Crew. Merupakan satu-satunya ahli wanita dalam kumpulan ini. Kini telahpun menjadi penyanyi solo yang mencipta nama di peringkat antarabangsa.

Beliau merupakan anak kepada Pengerusi Kumpulan AmBank, Tan Sri Azman Hashim. Pada 2013, beliau memilih untuk bersara daripada industri muzik Malaysia dan mengambil keputusan untuk bertudung sebaik sahaja pulang daripada mengerjakan ibadah haji di Tanah Suci Mekah.

Setelah lapan bulan bertunang, vokalis kumpulan Hujan, Noh Salleh, 27 tahun, akhirnya sah bergelar suami kepada penyanyi Mizz Nina atau nama sebenarnya Shazrina Azman, 31 tahun. Majlis pernikahan mereka dilakukan di kediaman keluarga Mizz Nina di Ukay Heights, Ampang, dekat sini. Pasangan pengantin baru ini dinikahkan sendiri oleh bapa Nina, Tan Sri Azman Hashim kira-kira pada pukul 10.20 malam, Jumaat, 1 Julai 2011.

Selepas menunaikan haji pada Oktober 2013, beliau telah memutuskan untuk bertudung

Pada tahun 1997, beliau membentuk First Born Troopz dengan Fiquetional, dengannya kemudian menubuhkan kumpulan hip-hop Malaysia, kumpulan Teh Tarik Crew pada tahun 1999. Ia bersama TTC bahawa kerjaya muzik beliau benar-benar bermula, dengan dua pencalonan Anugerah Industri Muzik pada tahun 2002 untuk album sulung mereka, How’s The Level?. Pada tahun 2004, Mizz Nina mempunyai dua lagi pencalonan AIM, kali ini untuk album kedua Teh Tarik Crew, What’s Next?. Mereka kemudian dibubarkan pada tahun 2007 untuk meneruskan kerjaya solo.
Kerjaya muzik solo
Pada 17 Julai 2010, beliau melancarkan album solo pertamanya, What You Waiting For. Beliau telah bekerjasama dengan 3 penyanyi antarabangsa seperti Theo Martins menerusi lagu “Let Me C U Get It”, Colby O’ Donis (“What You Waiting For”) dan penerima Anugerah Grammy, Planet Asia (“Hope”).

Mizz Nina telah bekerjasama dengan penyanyi rap Amerika Flo Rida menerusi lagu “Takeover”. Video muzik telah difilemkan di Miami. Apabila ia telah dikeluarkan, video muzik yang memperolehi 1.505.221 tontonan di YouTube.

Pada bulan Februari 2012, beliau mengeluarkan satu single baru yang dipanggil “With You”. Video lirik lagu itu dimuatnaik ke YouTube, yang telah memperoleh lebih daripada 6,000 tontonan pada minggu pertama dan mencapai 40 000 tontonan dalam masa 3 minggu.

Pada 26 Mei 2012, beliau mengeluarkan album solo ke-2 beliau, Takeover.

Pada 4 September 2012, Mizz Nina melancarkan single terbarunya yang berjudul Summer Burning yang dihasilkan oleh DJ Poet Name Life dan ditulis oleh Jamie Munson, Lucy McIntosh dan Mizz Nina sendiri. Pada bulan Februari 2013, Mizz Nina mengeluarkan satu single, Around The World menampilkan superstar Korea-Amerika, Jay Park. Single ini telah dihasilkan oleh Cha Cha Malone. Pada 26 Mac 2013, beliau mengeluarkan video muzik untuk Around The World menampilkan Jay Park di saluran YouTube rasmi beliau, mizznina1780. Video muzik telah difilemkan pada bulan Disember 2012 di Korea dengan Jay Park. Single CD untuk Around The World akan diberi percuma kepada pelanggan yang membeli apa sahaja di kedai miliknya MizzDemeanor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *